говорене

Едва ли е нужно да говорим за важността на това да знаеш език и да го ползваш в условията на съвременния свят. Всеки учи английски, за да бъде конкурентен и да може да осъществява своите цели и намерения в глобализирания свят. Да не говорим, че вече само английски не е достатъчен.

След повече от 20 години преподаване, нека споделя няколко слаби момента, които много хора пропускат:

– Нужна е стабилна основа – за да научиш езика, нужно е да получиш стабилна основа от преподавател. Невъзможно е да го направиш сам, независимо колко добър учебник ползваш. Не съм открил досега такъв самоучител, който да позволи да изградиш стабилна основа сам. Трябва да се сглоби картината на езика, да се преодолее страха от навлизането в чужда култура и начин на мислене. Трябва да имаш някой, който да те хване за ръката и да те преведе през ниското самочувствие и да ти помогне да се отпуснеш в нов свят, който е пълен с необясними на пръв поглед неща. И това се получава най-добре в индивидуални уроци, защото само там може да се обърне внимание на ТВОИТЕ конкретни нужди, страхове, несигурности и въпроси, за да се изгради самочувствие и увереност. След това можеш в група и сам.

– Ученето на език отнема време – интензивните курсове и ускореното учене на език е полезно единствено тогава, когато ще се налага работа или живеене в чуждоезикова среда, където езикът ще се ползва интензивно и ще се усъвършенства. Ако изкараш интензивен курс и след това не ползваш езика, знанията ти много бързо ще се „изпарят“, тъй като са много нетрайни. Нужно е време, за да се автоматизират и от краткотрайната памет да преминат в дълготрайната.

– Да знаеш език не означава просто да знаеш граматика и думи – нужни са умения, които се изграждат с времето. Нужно е да се автоматизират знанията, за да не се замисляш и да не си превеждаш, а да мислиш на английски и да говориш свободно. Нужно е да откриеш чуждата култура, начин на мислене и изказ, за да може да осъществиш добра и ефективна комуникация. „Плажният“ английски едва ли е ниво на владеене на език 🙂

– Граматиката не е ключова – вярно е, че колкото по-добре владееш граматиката, толкова по-добро впечатление правиш. Но ако направиш граматическа грешка, тя винаги е много по-маловажна от грешка с дума. Ако кажа: „Аз ще говоря с теб вчера, когато се видяхме“ е напълно ясно в контекста на разговора. Но ако кажа: „Аз имам дърво хора в офиса“, едва ли ще разбереш, че става въпрос за трима 🙂

– Да знаеш езика означава да го прилагаш – много хора идват при мен и казват: „Трябва ми бизнес английски.“ И когато започнем да говорим, се оказва, че всъщност те вече знаят и ползват бизнес английски, тъй като четат и разбират кореспонденция и материали на английски, но когато говорят по телефона или се срещнат с партньори на коктейл, там е истински проблем. Когато си принуден да ползваш езика, ти по един или друг начин се оправяш. Но това все още не означава, че можеш да ползваш езика. Нужно е непрекъснато да се поддържа форма и да се надгражда, за да се чувстваш все по-сигурен и уверен в различни и разнообразни ситуации, защото едва ли ще говориш само на бизнес теми.

– Нуждата от сертификат – днес на много малко места се изискват сертификати. Дори при кандидатстване за работа много малко работодатели се нуждаят от документ. Европейският Съюз изготви система, наречена Езиково портфолио, където човек сам оценява своите знания и умения и прилага всички документи, които е получил в процеса на учене. Когато ти поискат сертификат, провери какъв точно е нужен и тогава се яви на изпит, за да го получиш. ВСЕКИ сертификат има давност (обикновено максимум до 1 година), колкото и да се опитват да говорят обратното. Никоя уважаваща себе си институция няма да приеме сертификат с давност 2 или 5 години – всеки знае, че ако през това време не си ползвал езика, ти вече си го забравил. Затова не е нужно да инвестирате пари и време, ако сертификатът не ви е нужен. Просто си поддържайте формата.

– Езикът изисква поддържане – ако не ползваш езика около 6 месеца или година, голяма част от знанията започват да избледняват. И първо и най-вече се разклаща самочувствието – става все по-трудно „да започнеш“, особено при говорене. Макар да разбираш много, става все по-трудно да говориш. Знаенето на език не е като карането на колело – ако не си го правил дълго време, просто се качваш отново и след 10 минути всичко отново е „под контрол“. При езика е различно – нужно е ВРЕМЕ, за да си върнеш формата, често доста дълго време. Защото умът има способността да „изтрива“ ненужната информация, която не се ползва, за да се съхрани от претоварване. Голяма част от знанията се заличават. Но най-вече изчезват уменията – да говориш, да разбираш, да строиш изречение. Затова е критично важно да поддържаш езика НЕПРЕКЪСНАТО.

Затова ние направихме нашия онлайн курс – той е чудесно средство за поддържане на форма и надграждане – с нови знания и умения. Динамиката от веднъж седмично не е достатъчна за усвояване на нови знания, ако не си учил преди това, нито за изграждане на основа. Но е чудесна да поддържа ума активен и да помага да се изгради самочувствие, че ти ползваш езика и можеш да се справяш по различни теми и в различен контекст.

Слушането на различни произношения и диалекти също много помага да се изгради правилно усещане за езика – в много малък процент от случаите ще общуваш с хора, които ползват „университетски“ английски. В болшинството от случаите ще ти се налага да говориш и да ползваш езика в среда на „развален“ и полу-правилен английски. И това отново е умение, което се изгражда.

Заповядай да изградим заедно твоето самочувствие, че знаеш английски и можеш да го ползваш правилно! А и занятията ни са много забавни и интересни… Очакваме те!

Георги Александров

преподавател от 1989г.

Вашият коментар