учене

Има ли тънкости в изучаването на език, които още не знаеш?

Случвало ли ти се е да не успееш да запомниш конкретна дума? На мен – много пъти.

Всички знаят, че по-лесно се учат думи, които можем да визуализираме. Например:

table

маса

 

 

 

 

door   

врата

plant

растение

Дори да не си запишем превода на български, това не е проблем. Просто картинката ни се запечатва в съзнанието. Има много програмки, които използват това и ни помагат бързо да запаметим тези думи.

Но как да запомним думи като:

responsible – отговорен, сигурен, благонадежден

reliable – сигурен, изпитан, надежден, на който може да се разчита

courageous – смел, решителен, храбър

gorgeous – великолепен, разкошен, блестящ

Какви картинки да закачим към тях, така че да ги запаметим по-лесно? Едва ли има такива. Това е сериозен проблем за хора, които разчитат най-вече на зрителната си памет. Аз съм една от тях. Няма картинки – не мога да направя асоциация… А лошото е, че трудните думи често започват да ни звучат по един и същ начин. Разбира се има много „трикове“ за учене на думи. Най-полезният начин е да учим думите в контекст – конкретни изречения и текстове.

Но в този пост аз искам да ви дам един съвет, който по-рядко се използва.

СИЛАТА НА ПЛОЧКИТЕ

Не ми казвай, че това го знаеш. Нямам предвид картончета, на които да си пишеш думите. Става въпрос за истински плочки, и то фаянсови.

Къде ги откриваме най-често? Разбира се в банята и кухнята. А забелязал ли си, че прекарваме ежедневно доста време там?

Спомням си, че имаше десетина думи, които ужасно ме тормозеха. Един ден ми хрумна да ги напиша на плочките в кухнята. Така всеки път, когато миех чинии или готвех, тези думи бяха пред очите ми. И тъй като имам здрав разум, първо взех фулмастер и пробвах в ъгълчето на най-скритата от очите плочка, за да съм сигурна, че после мога да го изтрия. Дори оставих чертичката да престои няколко часа. След като се уверих, че няма да нанеса непоправими щети в кухнята и успях да изтрия чертичката, започнах да творя… 🙂 Точно над мивката избрах десет плочки и във всяка написах по една дума и значението й. Не помня за колко време ги усвоих всичките, но скоро ги замених с нови. Изтривах само тези думи, които със сигурност бях запомнила добре.

Ако си свикнал обаче да прекарваш повече време в банята, няма проблем – плочки колкото щеш. Просто избери мястото, където се задържаш най-дълго… :)))

Очаквай още съвети. Ако си решил да се сбориш с гиганта „ЧУЖД ЕЗИК“, ще трябва да овладееш доста „трикове“. А със сигурност ще имаш нужда и от малко подкрепа.

Разстоянията вече не са проблем. Обади се!

Автор: Зорница Александрова

Вашият коментар