mice and men

Преди години гледах филм, който, не знам защо, но се запечата като име в паметта ми. Не си спомнях филма, нито сюжета… Но нещо ме беше провокирало да запомня името: За мишките и хората…

Преди няколко години четох книга, която се запечата в паметта ми и промени начина ми на мислене по отношение на парите и хората: Богат татко, беден татко на Робърт Кийосаки. Макар да има много противоречиви мнения, свързани с тази книга и автора й, аз разбрах следното:

Когато говорим за пари, има четири начина, по които можем да разгледаме взаимоотношенията между парите и хората:

1. ТИ РАБОТИШ ЗА ПАРИ – наемен работник, на трудов договор, който продава времето си и труда си за заплата.

Предимства: сигурност (относителна), осигуровки, ниска степен на отговорност (собственикът на компанията носи крайната отговорност), регулярни гарантирани доходи (относително).

Недостатъци: лимит на доходите, силна зависимост от предварително установените договорености, силна зависимост от началници и мениджъри над теб в йерархията, силна зависимост при криза (можеш да бъдеш съкратен или уволнен при всяко сътресение в компанията).

2. ТИ РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ – собственик на малък бизнес или човек на свободна практика.

Предимства: сам организираш своя бизнес, правиш това, което обичаш и харесваш, сам определяш посоката на развитие.

Недостатъци: силна зависимост от количеството работа – ако имаш много работа, имаш високи доходи, ако нямаш работа, няма доходи. Затова не можеш да си позволиш отпуск или болничен, защото приходите спират.

3. ДРУГИ ХОРА РАБОТЯТ ЗА ТЕБ – собственик на система, която организира екип от хора да работят, независимо от личното ти участие

Предимства: неограниченост на възможностите за доходи, оптимизиране на ресурса от време: ако ти можеш да работиш максимум 14-15 часа на ден, твоят екип може да работи по 100-500 и повече часа на ден (всеки дава своя малък принос, но се върши огромен обем от работа), независимост от личното ти участие (можеш да отсъстваш и да си почиваш, докато парите продължават да идват).

Недостатъци: умения за работа в екип и за изграждане на екип (това май е най-трудната част за нас, българите, които сме научени от малки на „направи си САМ“)

4. ПАРИТЕ ТИ РАБОТЯТ ЗА ТЕБ – инвеститор на капитали, който получава доходност от средства, вложени в проекти, бизнеси или фондове.

Предимства: не е необходимо да работиш, за да получаваш доходи, имаш време и ресурси да правиш това, което ти харесва.

Недостатъци: степен на риск (ти решаваш доколко си готов да рискуваш, когато влагаш пари в определено начинание).

Независимо къде се намираш в своето развитие, има начини да развиеш 3 и 4 и да постигнеш финансова независимост. Има начини да направиш така други хора или парите да работят за теб, а ти да се радваш на заслужена почивка, за да обикаляш света, да помагаш на своите приятели, да прочетеш всички книги, които си набелязал и да се радваш на живота.

квадранти кийосаки

Вашият коментар