четене

Много често мои ученици ме питат: Как да поддържам нивото си, след като не ми се налага да прилагам и ползвам всичко, което уча? Боравя с все едни и същи думи и изрази, ползвам все една и съща проста граматика… И все се притеснявам, че говоря глупости…

Ето няколко полезни съвета, които помагат в много от случаите:

1. В зависимост от нивото, което си достигнал, си намери литература – има адаптирани четива на много от издателствата: Oxford University Press, Macmillan, Cambridge, PONS и много други. Вземи си първо книжки на твоето ниво и започни да ги четеш БЕЗ РЕЧНИК. Целта не е да учиш думи, а да разбираш контекста, да ти се набиват изрази и словоред, които ти обикновено не би ползвал. След като прочетеш книгата, определен брой думи ще са ти направили впечатление, тъй като са се повтаряли доста често. Едва тогава провери значението им в речник. Има огромен шанс да ги запомниш.

В края на повечето от тези четива има упражнения, които помагат да се провери дали си разбрал смисъла. А голяма част от тези издания имат дискове с аудио версия, която много помага за поддържане на уменията за слушане.

2. Чат с чужденци – намери си чужденци, на които английският не е роден език (така ще ти е по-лесно да преодолееш бариерата, че ще се изложиш е че ще те коригират, макар това въобще да не е вярно – самите англоговорящи чужденци в голямата си степен са с много лош правопис и правят страшно много грешки). Говори с тях по много и разнообразни теми, ползвай писмен и аудио чат, питай за културата, за нравите, за всичко, за което можеш да се сетиш. Чудесна форма на поддържане на езика, тъй като включва писане, четене, слушане и говорене.

3. Отдели си малко време всяка седмица и си пиши изречения или кратки истории. Особено такива, за които си почти сигурен, че ще сгрешиш – в употреба на думи и изрази, в граматика. Можеш да ми пращаш такива изречения веднъж месечно и аз ще ти подчертая грубите грешки за твоето ниво, за да помислиш и да коригираш сам/а. (info@georgealex.net)

4. Направи си опреснителен курс, който има конкретна насоченост – особено разговорен, тъй като при неизползване на езика първо се убива самочувствието да говориш. Обикновено четенето и разбирането на писмен текст е най-лесно, след това е разбиране при слушане и най-трудно винаги е говорене и писане. Затова е добре периодично да правиш модули, които да поддържат формата ти.

5. Винаги, когато пътуваш в чужбина или имаш срещи с чужденци, се старай да говориш на английски. Може би ще допускаш грешки и ще говориш трудно в началото, но ако вземеш решение и не потърсиш „патерица“, с всяка минута нещата ще стават по-лесни и ще се справяш по-добре.

6. Гледай филми без субтитри. Изгледай веднъж филма в оригинал и след това със субтитри. Сигурен съм, че ще подобриш умението си да слушаш и разбираш МНОГО БЪРЗО. По същия начин можеш да слушаш и песни, да опиташ да разбереш текста и след това да свалиш текста и да сравниш колко добре си се справил/а.

7. Вечер, преди да заспиш, опитай да си разкажеш как е минал денят… на английски. Ако не се сещаш как да кажеш нещо конкретно, запиши си го, за да провериш на следващия ден дадена дума или израз. Никой няма да те чуе и да ти се смее, дори ако сбъркаш. Най-много да ти стане хубаво, че се справяш много добре и да заспиш блажено… 🙂

Какви методи ползваш ти?

Вашият коментар