biz ethics

ПРЕДУПРЕЖДАВАМ! Яхвам не метлата, а прахосмукачката!

ВЪЗМУТЕН СЪМ! От ниското ниво на бизнес и от злоупотребата с нашата култура като потребители! Правят ни на глупаци, а ние явно го допускаме.

Вчера преживях истински кошмар: в неделя говорих по телефона с електронен български магазин www.gsmi.bg – НЕ ВИ СЪВЕТВАМ НИКОГА ДА ГО ПОЛЗВАТЕ – да поръчам скъп телефон за рождения ден на сина ни. Уточнихме, че имат модела и ще ми го изпратят в понеделник сутрин. Във вторник след обяд се обаждам и ми казва тяхна служителка, че са се забавили, защото трябвало да напишат фактура (?!?) и са го изпратили преди половин час. В четвъртък на обяд се обаждам отново, тъй като НЯМА ПРАТКА – тяхна служителка ми заявява, че ще провери и ще се обади. След още час ОТНОВО АЗ НАБИРАМ, защото никой не се обажда и ми казват, ЧЕ НЯМАТ ТОЗИ МОДЕЛ И НЯМА КАК ДА МИ ГО ПРАТЯТ. Не знаела служителката какво ми казала колежката… Естествено, аз изразих своето възмущение и поисках някаква форма на поемане на отговорност. И ЕСТЕСТВЕНО, не последва нищо такова. НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ ТОЗИ МАГАЗИН: лъжат, некомпетентни са и не знаят как да работят с клиенти!

Тази сутрин хвърлям поглед във www.vsichkioferti.bg – ЗА КОЛКО ГЛУПАВИ НИ ИМАТ!!! Цените на почти всичко са надути двойно, за да може да пишат, че има големи отстъпки, но всъщност ти пазаруваш на реални, че дори завишени цени. НЯКАКЪВ НЕИЗВЕСТЕН РЕСТОРАНТ МИ ПРЕДЛАГА ВЕЧЕРЯ ЗА ДВАМА ЗА 158лв! И, познай, в менюто има една салата и едно основно ястие и по чаша вино! За такова меню в петзвезден ресторант ще вечерям за по-малко! И обслужването със сигурност ще е различно, защото поне няма да ме правят на глупак!

АБСУРДИ!!! Приятели, ВРЕМЕ Е ДА ГОВОРИМ И ДА ИМ ЗАЯВИМ ДА ПРЕСТАНАТ ДА НИ ПРАВЯТ НА ГЛУПАЦИ!!! Не мълчи, когато те лъжат! Изрази своето недоволство!

Как ми се щеше да им растат носовете, когато лъжат, като на Пинокио! Някои от тях нямаше да могат да минат през вратите!!!

Вашият коментар