ярост

Иван усеща как кръвта нахлува в главата му. Ушите му отказват да слушат, той иска да убие шефа си, който отново му се кара и постоянно има такива изисквания, които никой не може да изпълни.

Все е недоволен! Иван все не се справя достатъчно добре!

Ех, ако може да го фрасне и да го накара да млъкне!!!

Разговорът приключва, Иван си тръгва от кабинета на шефа и минава край бюрото на колежката от неговия екип. Тя говори по телефона и се смее, а проектът още не е завършен.

„До кога ще се мотаеш, Мария? Нали трябваше да свършиш до края на деня? Само се хилиш по телефона и не работиш! Писна ми да ти повтарям!!! Всеки може само да се кипри и да си прави прически, а работата кой ще я свърши?…“

Емоциите, като всяко нещо в нашия живот, също имат свое развитие. За съжаление, има много хора, които смятат, че отричайки своите емоции, ще ги накарат да изчезнат. Че пренебрегвайки емоциите, те ще се „разградят“.

Емоциите са част от нас. За жените обикновено е по-лесно да ги разберат и покажат (е, не винаги по правилния начин), докато мъжете най-често смятат, че трябва да стиснат зъби и да не показват емоции. Не е мъжко някак си.

Истинската зрялост е да ОБУЧИШ себе си КАК да реагираш: когато си ядосан, когато си разочарован, когато си щастлив, когато си наранен…

Всеки от нас има емоционален капацитет като една чаша. Когато държим емоциите неразрешени и неизразени, те пълнят чашата – капка по капка. И накрая чашата прелива върху най-невинния човек, който дори не разбира откъде му е дошло. И това разрушава взаимоотношения.

Ето няколко полезни съвета за изграждане на правилни умения:

1. Говори за своите емоции – имаш пълното ПРАВО да кажеш на човека срещу себе си: „Това, което каза, ме нарани.“ „Това, което направи, ме обиди.“ Не чакай да се ядосаш и да избухнеш върху най-невинния, говори веднага. Дори да има сълзи, дори да има емоция. Твоята ОТГОВОРНОСТ не е как ще реагира другият, твоята отговорност е да се занимаеш със СОБСТВЕНИТЕ си емоции. Как ще реагира другият е НЕГОВА отговорност.

2. Анализирай своите емоции – говори с приятел за своите емоции, особено за такива, които те вкарват в цикли на поведение. Например, винаги когато видиш колежката си, ти се дразниш и ставаш нервен, дори само поради това, че е с нова рокля или нова прическа. Добре е да се потърси защо и откъде започва цикъла. Споделянето помага да видиш ситуацията по-реално и да влезеш в контакт с емоцията. Е, добре е твоят приятел да е зрял, а не просто кварталната осведомителна агенция…

3. Изразявай емоциите си по подходящ начин – труден урок за сините – помисли за малко КАК да изразиш емоцията: ако си ядосан поради това, че не си разбран, обясни емоцията например така: „Виждам, че нещо не се разбираме и това ме дразни. Може ли да опитам да обясня отново?“ „Започвам да се ядосвам поради това, че не се разбираме. Може ли да ми помогнете с уточняващи въпроси, за да съм сигурен, че се разбираме?

Как ще реагират, ако аз кажа това или онова? Ами всеки носи отговорност за себе си. Ако не те разберат, опитай да обясниш отново. Ако се стигне до конфликт, извини се и опитай пак. Няма лесен растеж, но е глупаво да останеш инфантилен, нали?

Автор: Георги Александров

Вашият коментар