любов

Защо ли в България има толкова много разводи? Поради „несходство в характерите”?

Или поради немарливост да поддържаме свежестта на семейния живот…

Тази статия много ми хареса, много добре познавам автора й и я споделям с вас…

„Докато една двойка изгражда своето семейно гнездо, някъде там по пътя те могат да започнат да пренебрегват сексуалното общуване. С времето си рутинните ангажименти, като кариерно развитие, финансовите отговорности и предизвикателства, отглеждането на децата, започват да се опитват да задушат тази първоначална искра. От практична гледна точка, двамата партньори разполагат с много по-малко време за секс и много повече за внимание и задълженията им.

С увеличаването на възрастта се увеличават и факторите, повлияващи на живота в спалнята. Добрата новина e, че независимо дали става въпрос за физически или емоционални проблеми в тази област, повечето от тях са напълно лечими. Всъщност, добрият сексуален живот е едно от условията за пълноценен брак и проблемите със секса често са белег за наличие на други брачни проблеми. Нещо повече – пониженото ниво на сексуално общуване често може да предупреди двойката, че на пътя им могат да се появят и по-сериозни планини, ако не се вземат навременни мерки.

любов 1

Фактори, влияещи на секса

Според проучвания на Чикагския университет зрелите хора правят секс средно 61 пъти в годината, което прави малко повече от веднъж на седмица. Факторите, които влияят най-много върху секса, са брачният статус и възрастта. Широко разпространен е митът, че с нарастване на годините при женените двойки сексуалното желание едва ли не изчезва. Масовата култура ни пробутва лъжата, че неженените двойки се радват на по-добър секс, понеже имали повече „свобода на избора“. В действителност, се оказва точно обратното. Сексуалната активност на женените двойки е между 25 и 30% по-висока, в сравнение с тази на неженените, в зависимост от възрастта им. С нарастването на годините хората имат тенденцията към все по-малко секс. Например, женените двойки между 18 и 29 години имат секс около 112 пъти в годината. През годините тази тенденция нараства и женените двойки над 70-годишна възраст имат средно 16 пъти секс в годината. Интересно е, че въпреки нарастването на възрастта повечето женени мъже и жени на средна възраст се оказват напълно сексуално задоволени. Известният изследовател в областа д-р Джон Маккинли твърди, че с напредването на възрастта очакванията на хората от секса вече не са толкова високи и те се чувстват по-удовлетворени от него.

Забързаният живот през 21 век и стресът се оказват сериозен фактор за двойките, които намират все по-малко време заедно. Общуването между партньорите е също сериозен фактор – липсата на споделяне, изслушване на другата страна, пряма комуникация или просто отсъствието на забавления. Наличието на любовни срещи може да се окаже сериозен стимул за разпалване на огънчето в брака. Не е за пренебрегване и физическия фактор за сексуалната дисфункция и импотентността. Според Маккинли през последните пет години се появяват все повече доказателства, че внезапните проблеми с ерекцията на зряла възраст не представляват непременно емоционален проблем, а са по-скоро свързани с дисфункции на циркулацията на кръвта и често са предупредителен белег за сърдечна атака. В допълнение на сърдечните фактори, може да се добави и болест на простата, депресията и др., тъй като медикаментите, свързани с лечение на тези болести, се отразяват на сексуалното функциониране. Ето защо, редовните физически упражнения и дейности, преодоляването на вредни навици и зависимости, здравословното хранене се отразяват изключително благоприятно върху сексуалната активност. Според Маккинли не са налице научни данни, че хормоналните добавки, билки или медикаменти подобряват ерекцията.

Как да запазим „искрата“ в нашия брак?
– Отделяйте повече време за разговор с вашия партньор;
– Научете се да изслушвате и да взимате предвид другата гледна точка;
– Стремете се към разрешаване на конфликтите си, а не към избягване или налагане в тях;
– Планувайте срещи веднъж на седмица или на две седмици;
– Инвестирайте в романса извън спалнята. Сексът започва от кухнята!;
– Опознайте сексуалните нужди и желания на партньора си;
– Забавлявайте се;
– Спортувайте, за препоръчване е заедно;
– Хранете се здравословно и се отърсете от вредни навици, като алкохол и тютнопушене;
– Наблюдавайте теглото си и нивото на холестерола;
– Дръжте се с партньора по същия начин, както е било преди сватбата;
– Потърсете съвет на специалист, ако нищо не проработи.”

Автор: Стоян Георгиев
Източник: http://semeistvo.bg

Вашият коментар